Olej rzepakowy
Olej rzepakowy podobnie jak oliwa z oliwek ma bardzo wysoka zawartość korzystnych kwasów jednonienasyconych. Ten znakomity nieoczyszczony olej tłoczony metodą na zimno, pochodzi z najwyższej jakości podwójnie ulepszonych nasion rzepaku.
Jest bogatym źródłem witaminy A, E,D3 i K. Charakteryzuje się niską zawartością kwasów nasyconych – 6,7 - 7,5 % i bardzo dużą zawartością kwasów nienasyconych – 92,5 %, w tym: omega 9, omega 6, omega 3.
Olej rzepakowy zimnotłoczony zawiera dwa razy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż oliwa z oliwek. Olej rzepakowy: stosowany jest w profilaktyce chorób serca i układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie), utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwkrzepliwie, wpływa na cykl metaboliczny komórek, zapewnia optymalny rozwój mózgu i wzroku, łagodzi stany zapalne stawów. Jak większość olejów tłoczonych na zimno, reguluje przemianę materii. Jako jedyny z olejów tłoczonych na zimno, nadaje się do gotowania, pieczenia i duszenia - dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconego kwasu oleinowego. Temperatura dymienia oleju rzepakowego wynosi: 168 - 171 °C.