Jest rośliną powszechnie występującą, stąd przydomek podróżnik. Od wieków medycyna ludowa zalecała cykorię jako lek poprawiający przemianę materii, wzmagający łaknienie i ułatwiający trawienie. Substancje, które odkryto w cykorii, udowadniają, że poglądy te były słuszne. Zawiera ona m.in inulinę, cukry i garbniki. Jej młodziutkie listki stanowią bardzo wartościową sałatę z dużą zawartością mikroelementów i wit. C, natomiast wysuszone i upalone korzenie są namiastką kawy.
Zastosowanie:
- pobudza produkcję żółci przez wątrobę oraz soku żołądkowego przez żołądek, co poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów
- działa przeciw cukrzycowo dzięki zawartości inuliny, a także odflegmiająco
Sposób użycia:
- 1 łyżkę suszonych korzeni zalać 1 szkl wrzątku, odstawić na 15min pod przykryciem.
- Pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia 30min przed jedzeniem dla polepszenia apetytu; lub po jedzeniu w pozostałych wskazaniach