Surówka z kiszonych buraków
Surówka z kiszonych buraków
Składniki
|
Sposób przygotowania
|
- Kiszone buraki
- Jabłko
- Marchewka
- Por
- 2-3 łyżki oliwy oraz
- Przepuszczone przez praskę 1-3 ząbki czosnku
- Sok z cytryny i skórka otarta ze skórki cytryny
- Sól i pieprz do smaku
|
- Jabłko obieram, wykrawam gniazdo nasienne, trę na tarce o grubych oczkach
- Marchew obieram, ścieram razem z jabłkiem
- Kiszone buraki trę na tarce o grubych oczkach
- Przekładam wszystko do miski, dodaję czosnek z oliwą, sok cytryny i skórkę, do tego pokrojony w poprzeczne paski por.
- Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zabarwionym na czerwono czosnkiem, wyjętym z buraczanego soku ozdabiam brzegi talerza. Surówkę podaję schłodzoną do obiadu.
- Życzę Smacznego
|