W sklepach zielarsko-medycznych i aptekach możemy znaleźć wiele pokarmów, które dostarczają kilka a nawet kilkadziesiąt razy więcej składników odżywczych- białek, minerałów, witamin niż pożywienie, które stanowi podstawę współczesnej diety. Należą do nich dwie niezwykłe algi spirulina i chlorella. Pacjenci często pytają o podobieństwa i różnice pomiędzy nimi. A więc po krótce.
Podobieństwa pomiędzy spiruliną i chlorellą:
- Mikroalgi, drobne organizmy roślinne.
- Skład chemiczny plazmy- podobny do składu plazmy człowieka.
- Zawierają dużą ilość składników odżywczych -Niezbędne Nienasycone kwasy Tłuszczowe, nukleinowe, chlorofil, witaminy z grupy B- włącznie z witaminą B12, witaminę C i E.
- Stanowią wspaniałe źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek. Duża zawartość pełnowartościowego białka (około 60-70%), czyni z nich cenne uzupełnienie diet wegetariańskich.
- Zawierają łatwo przyswajalny jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.
- Zawierają również niezbędny błonnik oraz chlorofil, dzięki którym zarówno Spirulina, jak i Chlorella stanowią idealny dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających.
- Zarówno Chlorella jak i Spirulina są alkaliczne, co oznacza, że neutralizują wpływ kwasowej żywności i pomagają przesunąć poziom Ph na stronę zasadową. To, z kolei powoduje zwiększenie masy kości, (ponieważ organizm nie musi poświęcać wapnia do wyrównania Ph) i znacznie poprawia metabolizm. W ten sposób organizm może pozbyć się substancji, które zaburzają przemianę materii oraz prawidłową aktywność systemu immunologicznego.
Różnice pomiędzy spiruliną i chlorellą:
CHLORELLA |
SPIRULINA |
Kolor- szmaragdowozielony |
Kolor- niebieskozielony |
Kształt- kulisty |
Kształt- spiralny |
Barwnik komórkowy- chlorofil |
Barwnik komórkowy- Fikocyjanina |
Jest o 1000 lat młodsza od Spiruliny. Posiada specyficzne grube ściany komórkowe, co sprawia, że jest bardziej zbliżona właściwościami do roślin niż spirulina. |
Stanowi najlepsze źródło kwasu gamma linoleinowego (GLA), dobrego tłuszczu dla mózgu, prawidłowego funkcjonowania serca i innych elementów organizmu. |
Zawiera włóknistą i nietrawioną przez organizm powłokę zewnętrzną oraz wewnętrzne składniki pokarmowe. Ta unikalna budowa komórkowa pozwala jej skutecznie wiązać zalegające w organizmie szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny oraz uszczelnia ścianki jelit, co zapobiega wtórnemu przenikaniu toksyn do organizmu. |
Spirulina nie jest tak zdolna do pozbywania się z organizmu metali ciężkich tak jak Chlorella z powodu braku specyficznej błony komórkowej. |
Skład: 45% białka 20% tłuszcze 20% węglowodany 10% minerały i witaminy ( żelazo, wapń, chlorofil) 5% błonnik |
Skład: zawiera mniej białka niż spirulina, ale znacznie więcej żelaza oraz kwasów nukleinowych. Może być niezwykle pomocna w walce z nadwagą, ponieważ w jej białku dużą część stanowi fenyloalanina, odpowiedzialna m. in. za kontrolę apetytu. Tak, więc przyjmowanie Spiruliny na półgodziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać uczucie sytości, a jednocześnie pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. |
Główne zadanie- detoksykacja organizmu ze złogów rtęci, które nawarstwiają się w organizmie ( plomby dentystyczne, szczepienia ochronne, duża ilość spożywanych ryb) Umożliwia to, czterokrotnie większa ilość chlorofilu niż w Spirulinie. |
Główne zadanie- wzmacnianie układu immunologicznego, zwalczanie infekcji.(polisacharydy odkryte w Spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych) Przede wszystkim wpływa uodparniająco oraz jest suplementem stosowanym podczas diety. |
Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Wzmacnia i oczyszcza wątrobę, jelita, wspomaga wypróżnianie. Leczy zwyrodnieniowe niedoczynności umysłowe i nerwowe. |
Posiada znacznie silniejsze nioż chlorella właściwości przeciwwirusowe. Pomaga w walce z nadwagą, ponieważ w składzie białka dużą część stanowi fenyloalanina, odpowiedzialna m.in. za kontrolę apetytu. Spożycie jej na pół godziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać uczucie sytości a równocześnie pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Obniża poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów. Normalizuje poziom cukru we krwi. |
Aby zachować młodość i zdrowie należy dostarczać organizmowi to czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak widać Spirulina jak i Chlorella stanowią wspaniałą broń w każdej terapii. Zawartość GLA w Spirulinie stanowi dla mózgu i systemu nerwowego pożywienie niezbędne do zachowania zdrowia, a CGF w Chlorelli umożliwia naprawę komórek nerwowych. Ta kombinacja właściwości sprawia, że obie algi są po prostu skuteczniejsze, jeżeli są spożywane razem. Dlatego najlepiej, jeśli połączymy ich działanie. Spożywając codziennie dawkę Spiruliny i Chlorelli w proporcjach 2:1 znakomicie zdetoksykujemy nasz organizm, i doskonale go odżywimy.