sklep sw.Anny baner

Regeneracja i oczyszczanie organizmu

Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie. Składa się z jądra i dużych ilości chlorofilu. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5 proc. czystego chlorofilu). Poza tym dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego) i wiele innych substancji. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu. Współczesna fitoterapia poleca chlorellę, by oczyścić organizm, a przede wszystkim wątrobę - narząd odpowiedzialny za detoksykację, z alkoholu, metali ciężkich, pestycydów i innych szkodliwych substancji. Równocześnie chlorella jest prebiotykiem, gdyż przyśpiesza rozwój dobrych bakterii w jelitach. Ułatwia także wchłanianie składników odżywczych. Potrafi uwolnić od chronicznych zaparć, zneutralizować gazy jelitowe i walczyć z zatruciami pokarmowymi.

Bada się jej działanie także w aspektach walki z otyłością i chorobami metabolicznymi związanymi z nadmierną masą ciała. Jest reklamowana jako produkt wspomagający odchudzanie poprzez przyśpieszanie wydalania związków toksycznych z organizmu. Ponadto dostarcza błonnika, który ułatwia kontrolę masy ciała. Kolejną zaletą tej algi jest duża zawartość białka. Na 100g przypada aż 50 gramów Chlorella odznacza się niespotykanie dużą zawartością białka - na 100 g przypada go aż 50 gramów. Jego udział jest większy od zawartości białka w mięsie. Dla porównania - wołowina zawiera ok. 25-30 g białka, a kurczak ok. 24 g. Białko zawarte w chlorelli jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne w proporcjach niezbędnych dla organizmu ludzkiego. W związku z tym chlorella zalecana jest w diecie wegetariańskiej a także u osób chcących ograniczyć ilość mięsa w diecie. Chlorellę możemy kupić w formie sproszkowanej, w tabletkach lub w płynnych wyciągach. Chlorellę w proszku zaleca się dodawać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów czy domowych ciasteczek. Optymalna dawka to od 3 g (mała łyżeczka) do 5 g (duża łyżka) dziennie. Taka dawka dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dostępna jest w sklepach zielarskich, aptekach, sklepach ze zdrową żywnością.

chlorella proszek 100g myvita 2

ŚW. ANNY