- 90 dag mąki pszennej
- 30 dag mąki żytniej
- 16 łyżek mąki pszennej razowej
- około 2 i 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
|
Przygotować zaczyn: 8 łyżek mąki pszennej razowej wymieszać z 6 łyżkami wody, przykryć papierem ponakłuwanym widelcem i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Dwa razy w ciągu doby wymieszać zaczyn. Gdy robi się lekko kwaśny i zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza, dodać 8 łyżek mąki pszennej razowej i 5 łyżek wody, wymieszać, przykryć papierem i przez noc trzymać w cieple. Wymieszać resztę mąki pszennej z żytnią oraz sól i wsypać do zaczynu. Wymieszać i wyrobić ciasto, dolewając po trochu 2 szklanki letniej wody. Zawinąć ciasto w wilgotną ściereczkę i trzymać w cieple przez 2 godziny. Następnie znowu wyrobić ciasto i przełożyć je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formy. Po wierzchu posypać chleb otrębami i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Po kwadransie zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez godzinę.
|