Produkty zbożowe
Produkty zbożowe, to produkty żywnościowe powstałe w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż.
Do najważniejszych zbóż dostarczających ziarna należą: pszenica, ryż, kukurydza, żyto, jęczmień, owies, proso, sorgo i gryka.
ZIELE OWSA Owies, zboże które nieczęsto pojawia się w naszym jadłospisie, kojarzony jest raczej z paszą dla koni. Daleko mu do popularności pszenicy i żyta. A szkoda ponieważ jest to roślina, która ma bardzo pożądane właściwości: obniża poziom cholesterolu, ma działanie antyspazmatyczne, przeciwnowotworowe, moczopędne, uspokajające, dobrze wpływa na serce, wzmacnia odporność, układ nerwowy, a alkoholowy ekstrakt z ziarna owsa pomaga w pozbyciu się nałogu nikotynowego. Przepis na herbatkę z owsa: Wystarczy wziąć czubatą łyżkę stołową owsa, którą zaparzamy w 250 ml (1 szklanka) wrzącej wody; po ostudzeniu i przecedzeniu jej, herbatka powinna być pita kilka razy w ciągu dnia lub przed pójściem spać. Z owsa prawdziwego możemy również przygotowywać relaksujące kąpiele. Łagodzą one wszelkie podrażnienia skóry, przynoszą ulgę w egzemie oraz łagodzą swędzenie. Aby przygotować taką kąpiel należy przez skarpetę zawierającą owies (kilka łyżek stołowych owsa) przepuścić ciepłą wodę z kranu. |
|
Kasza kukurydziana 500g
Kasza czy też kaszka kukurydziana wytwarzana jest z ziarna kukurydzy, zarówno w postaci drobnego, jak i grubego grysiku. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i nie uczula, dlatego polecana jest dzieciom i alergikom. Kasza kukurydziana jest bogatym źródłem selenu, witaminy A i błonnika.
Można ją stosować do zagęszczenia zup i sosów, dobrze smakuje w plackach, kluseczkach, ciastach i zupach mlecznych. Często dodaje się ją do chleba.
Można podać ją w formie deseru. Wystarczy ugotować ją na soku lub mleku i podać z owocami. |
|
Mąka ryżowa drobna Bios 500g Bardzo dobrze zamienia mąkę pszenną. Szczególnie polecana dla chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu Mąka ryżowa nie zawiera również cholesterolu. Doskonale zagęszcza sosy i zupy. Mąka ryżowa otrzymana jest ze zmielonych ziaren ryżu. Mąka ta jest bogata w składniki odżywcze. Mąka ryżowa często używana jest w diecie bezglutenowej. Wyroby z mąki ryżowej są lekkostrawne i delikatne. Ryż powinien znaleźć się w diecie osób cierpiących na dolegliwości jelitowe, biegunki, zwłaszcza małych dzieci i osób starszych. Powinny go też jadać osoby z nadciśnieniem tętniczym, skłonnościami do kamicy nerkowej, w chorobach skóry. Ryż zawiera też składniki działające |
|
Mąka żytnia razowa Typ 2000 Bios 1kg Mąka żytnia razowa jest mąką z pełnego przemiału i bogatą w składniki odżywcze. Mąka żytnia idealnie nadaje się do przygotowywania wypieków na zakwasie. Nadaje im zwartą konsystencję. |
|
Mąka owsiana razowa Bios 500g Mąka owsiana to doskonały dodatek do innych mąk przy wypieku chleba, owies ma wysoką wartość odżywczą, jest bogaty w łatwo przyswajalne tłuszcze i proteiny, a także w wapń, żelazo, fosfor, jod, witaminy z grupy B i witaminę E. |
|
Mąka sojowa drobna pełnotłusta Bios 300g Mąka sojowa to zmielone ziarna soji. Mąka sojowa ma charakterysztyczny lekko orzechowy smak. Stosowana do wypieków, naleśników, do zagęszczania zup i sosów, a także do wyrobu past, pasztetów wegetariańskich. Produkty sojowe zawierają bardzo dużo białka w porównaniu z innymi roślinami, mają odpowiedni dla człowieka skład aminokwasów. Mąka sojowa może też służyć jako zamiennik jajek w diecie wegańskiej, gdyż po połączeniu z wodą ma właściwości wiążące i spulchniające. Ponadto soja zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Co więcej wykazano, nie biorąc pod uwagę korzystnej zawartości kwasów tłuszczowych, że samo spożycie produktów sojowych posiada znaczący wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. |
|
Młody jęczmień 100g Młody jęczmień od starożytności używany był jako środek dodający wigoru i siły oraz uodparniający. Jest to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera m.in.:
Młody jęczmień zawiera oczywiście dużo chlorofilu, któremu zawdzięcza swój zielony kolor. Zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne ludzkiemu organizmowi. Młody jęczmień przeciwdziała anemii, skurczom mięśni, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wymiata wolne rodniki. Dzięki zawartości błonnika syci i reguluje procesy przemiany materii. Używany jako koktail witaminowy sporządzony przez zmieszanie łyżeczki proszku z wodą lub sokiem dostarcza rano energii oraz hamuje uczucie głodu. |