Nasiona Szałwii Hiszpańskiej zwane inaczej Chia (czyt. Kia) to nasiona rośliny występującej w Meksyku i Gwatemalii, gdzie wykorzystywali ją już jako pokarm Majowie i Aztecy. Swoją popularność zawdzięcza cennym składnikom odżywczym i energetycznym. Chia zawiera bowiem dużo białka, kwasów Omega 3, witamin z grupy B , wit. A oraz wiele minerałów, m.in. żelazo, potas, magnez i cynk. Nasina szałwii hiszpańskiej zalane wodą pęcznieją zamieniając swoją postać na galaretowatą. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Pod wpływem wody nasionka te potrafią spęcznieć 9 krotnie! Dzięki temu spowalnia proces trawienia i wchłaniania węglowodanów. Dodajmy, że nasiona Chia mają przyjemny smak i nie zawierają glutenu. Wszystkie te właściwości spowodowały, że szałwię hiszpańską chętnie stosują osoby dbające o linię oraz sportowcy. Polecana jest także jako uzupełnienie diety w naturalne kwasy Omega 3, witaminy i minerały, zwłaszcza wapń (zawiera go więcej niż mleko).
Nasiona szałwi hiszpańskiej
Szałwię hiszpańską można używać na surowo w zasadzie do wszystkiego - kanapki, jogurty, zagęstnik do zup (po zmieleniu), jak również po obróbce termicznej - jako dodatek do ciasta chlebowego, placków a nawet jako panierka. Należy tylko pamiętać aby nie spożywać jej więcej niż 15g dziennie.